Home

Family History

Family Genealogy

Family Pictures

Notable People:

Mirza Mehdi Khan Etemad-ed-Dowleh Monshi-ol-Mamalek Esterabadi

Mirza Abolghassem Khan Vazir

Mirza Ahmad Khan Motazed-Dowleh Vaziri

Mirza Abdollah Khan Meshkat-ol-Molk Vaziri

Mirza Ali Jaan

Mohandess Mirza Abolghassem Khan Motazed-Daftar Vaziri

Dr. Shahrokh Vaziri

Azadeh Vaziri

Contact

Links

In Farsi:

صفحات مربوط به خاندان وزیری در کتاب تاریخ کرمانشاهان

خاطرات علی اصغر خان از نقش خانواده وزیری در انقلاب مشروطیت

میرزا مهدی خان استرآبادی

میرزا احمد خان معتضدالدوله وزیری

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

میرزا مهدی خان استرآبادی اعتمادالدوله منشی الممالک

نبرد نادر شاه با عثمانیان و افغانان. در این دو عکس میرزا مهدی خان استرآبادی در مقابل نادرشاه با لباس صورتی دیده می شود.

میرزا مهدی خان استرآبادی (وفات بین ۱۱۷۵ تا ۱۱۸۰ قمری یا بین ۱۱۳۹ تا ۱۱۶۵ شمسی) جد بزرگ خاندان وزیری می باشد. استرآبادی فرزند میرزا نصیر٫ منشی مخضوص نادر شاه افشار٫ دانشمند٫ لغت پژوه٫ سیاستمدار٫ شاعر٫ مترجم و از مورخان برجسته تاریخ ایران بوده است.

ایشان در استرآباد (گرگان امروزی) متولد شد. وی در جوانی در کاخ صفویه می زیست و هنگامی که از وجود سرداری به نام نادر قلی که در برابر حمله افغان ها ایستادگی می کرد مطلع شد٫ از او حمایت کرد و با به سلطنت رسیدن نادر شاه افشار٫ وی را به عنوان معاون خویش برگزید. وی به تدریج مشاور٫ رزمارا٫ دوست و معتمد نادر شاه شد و لقب منشی الممالک و به گفته برخی دیگر از منابع اعتماد الدوله را نیز دریافت نمود.

پس از شکست عثمانیان از نادر شاه در سال ۱۱۵۸ ه.ق میرزا مهدی خان منشی الممالک به همراه مصطفی خان شاملو به عنوان سفیر ایران راهی استانبول شدند. در همان سال٫ با به قتل رسیدن نادر شاه افشار در قوچان٫ هرج و مرج سراسر کشور را فرا گرفت و آن دو مجبور به بازگشت به ایران شدند. پس از آن به کمک لشکر خود سعی در به تخت ناشندن یک شاهزاده صفوی داشتند٫ اما موفق نشدند و خاندان زند به تاج و تخت رسید. در دوران حکومت زندیه٫ استرآبادی تصمیم به انزوا گرفت و شروع به نوشتن کتاب و شعر نمود.

مشهور ترین کتاب وی تاریخ جهانگشای نادی می باشد. وی همچنین اولین لغتنامه فارسی به ترکی را نوشت به نام سنگلاخ که چندین بار چه در ایران و چه در خارج از ایران چاپ و نشر شده. از دیگر اثار او می توان به دره نادره٫ دیوان اشعار٫ اولین ترجمه انجیل به فارسی (۱۷۴۰ میلادی) اشاره کرد.

میرزا مهدی خان در حدود سال های ۱۱۳۹ تا ۱۱۶۵ شمسی درگذشت.

چون در سال ۱۱۷۳ ه.ق الله قلی خان زنگنه در کرمانشاهان به حکومت رسید٫ از فضلا و دانشمندان و رجال در شیراز بازماندگان میرزا مهدی خان به کرمانشاه کوچیه ساکن شدند و مورد توجه و حمایت حکمران زنگنه واقع گردیده میرزا برزگ در دستگاه حکومتی مقام وزارت و استیفا یافت. فرزندان او در کرمانشاه پا به عرصه وجود نهادند. میرزا محمد از فحول فضلا و شعرای عصر خود شده ملک الشعرا کرمانشاهان شمرده می شود و در کنار برادرش میرزا احمد در منضب وزارت و استیفا بود٫ شادروان میرزا احمد دیوان بیگی درباره او می نویست:‌(اسمی میرزا محمد و اصلا استرآبادی و از احفاد میرزا مهدی خان منشی نادر شاه افشار است٫ پدرش در کرمانشاهان وطن گرفته و تولد آنجا اتفاق افتاده و از شعرا و ادبا بل اساتید عصر خود است و در حکومت محمد علی میرزا دولتشاه درحدود عراق و کرمانشاهان بالا ستحقاق مرجع و ملحبا و رئیس ادبا و شعرا بل فضلا بوده اما اشعارش همه خوب و حسن عمده اش این که بیشتر در محامد و مدایح معصومین سلام الله علیهم می باشد٫ در زمان توقف کرمانشاه دو نسخه از اشعار او را دیدم....قدری از مثنویات و رباعیات زیاده از پنج هزار بیت بود٫ اما معلوم می شد که قدرت طبعش خیلی بوده و قصاید مطول خوب دارد... رحلتش در کرمانشاهان در سال ۱۲۳۸ بوده رحمة الله علیه.)

تصاویری از کتاب تاریخ جهانگشای نادری


Sources

"History of Nader Shah" (Taarikhe Jahangoshaaye Naaderi), 1759, Mirza Mehdi Khan Esterabadi

"Historical Geography and Comprehensive History of Kermanshahan" (Tarikhe Mofassale Kermanshahan), 1994, Mohammad-Ali Soltani

"ASTARABADI, MIRZA (MOHAMMAD) MAHDI KHAN B. MOHAMMAD-NASSIR" in Encyclopaedia Iranica, by J.R. Perry

"Sword of Persia" by Michael Axworthy

"The Cambridge History of Iran" by P. Avery, G. R. G. Hambly and C. Melville

http://www.salarsolmaz.blogfa.com/post-7.aspx